Hoe belangrijk is samenwerken?

Claudette van Gaal

Als onderwijskundig begeleider heb ik vanaf juli 2015 tot maart 2016 Demy begeleid.
“Ik ben Demy, 15 jaar en zit in 3 Havo. Er is in maart 2015 de diagnose epilepsie vastgesteld. Ik had niet veel energie meer, aanvallen waren niet onder controle en mijn leerprestaties gingen hard achteruit. De epilepsie en medicatie waren van grote invloed op mijn functioneren als persoon. In juli kreeg ik voor het eerst contact met Claudette en ben ik samen met haar gaan kijken wat we konden doen om mijn leven weer enigszins op de rit te krijgen."

Samenwerking tussen artsen
"Na het eerste gesprek heeft Claudette mijn arts gesproken en ben ik voor onderzoek doorverwezen naar het epilepsiecentrum. In september ben ik daar 3 weken opgenomen geweest. Uiteindelijk werd de al eerder gestelde diagnose Juveniele Myoclone Epilepsie (JME) bevestigd. Er is een nieuw behandelplan opgesteld waardoor ik uiteindelijk de juiste medicatie en begeleiding heb gekregen.  

Samenwerking van school en begeleider
In de periode voorgaand aan de opname heb ik samen met Claudette mijn klas verteld over mijn epilepsie en de gevolgen hiervan. Mijn klasgenoten hadden begrip en hebben mij gesteund en geholpen waar dat kon. Mijn mentor en de zorgcoördinator hebben samen met Claudette en mij een vervroegde profielkeuze aangevraagd. Ik kreeg een aangepast lesrooster, omdat ik simpelweg de energie en concentratie niet had om hele dagen naar school te gaan. Ik heb nu ook tijdverlenging bij toetsen. Met de hulp van Claudette, die contact heeft met mijn arts, kon dit alles op school geregeld worden. Daardoor werd het voor mij mogelijk om de draad weer op te pakken en mijn cijfers enorm te verbeteren.

Support van mijn omgeving
DemyDe mensen die dichtbij me staan zoals mijn ouders, vriend en vriendenclub hebben
heel veel voor mij betekend. Ik ben hen heel dankbaar dat ze, ondanks dat het voor hen soms moeilijk was, begrip hadden en mij de steun gaven die ik nodig had. Zeker in de periode dat ik niet lekker in mijn vel zat en last had van de bijwerkingen van medicatie.

Wat de begeleiding mij heeft opgeleverd
Met behulp van de arts, medewerking van school, steun van mijn omgeving en de begeleiding van Claudette zijn na 4 heftige maanden de aanvallen onder controle.
Ik voel me mentaal stukken beter en het gaat op school goed. Ik ben weer helemaal mezelf en sta optimistisch in het leven.

Ik heb heel veel steun gehad aan de begeleiding van Claudette, die de schakel was tussen de arts, school en mijn ouders. Ik hoop dat andere jongeren ook deze
begeleiding krijgen die ze nodig hebben en verdienen."

Demy en
Claudette van Gaal, onderwijskundig begeleider