Lesgeven over Eerste Hulp Bij Aanvallen (EHBA)

In het hele land maken veel scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gebruik van het LWOE-aanbod om cursussen en lesmodules te geven over leren en epilepsie. Eerste Hulp Bij Aanvallen (EHBA) is een vaak gekozen module, omdat deze scholen vaak meerdere leerlingen met epilepsie hebben en graag willen weten hoe men met de aanvallen moet omgaan.

Samenwerking met SEIN

In het donker rijd ik naar huis. Zojuist heb ik de lesmodule Eerste Hulp Bij Aanvallen gegeven op De Thermiek in Leiden, een school voor leerlingen met lichamelijke en meervoudige beperkingen. Dit keer had ik de les voorbereid met Anita Geertsema, verpleegkundig specialist bij SEIN. Dit was een fijne samenwerking, omdat zij in haar dagelijkse werk heel dicht bij de praktijk van het omgaan met epilepsie staat. Daarom heeft ze altijd wel nieuwe informatie voor mij. Zo wist ik niet dat mensen na een zo geheten tonisch clonische aanval snurkend ademhalen om meer zuurstof binnen te krijgen. Door de aanval kunnen ze een tijdelijk zuurstoftekort gehad hebben, waarop het lichaam met het snurken adequaat reageert.

Eerste Hulp Bij Aanvallen

Het was fijn om met deze betrokken medewerkers van de school te bespreken waarmee ze op school geconfronteerd kunnen worden als er leerlingen met epilepsie zijn. Ik heb laten zien hoe de midazolam neusspray gebruikt wordt en ik heb uitgelegd wanneer de stabiele zijligging zinvol is. Ook hebben we besproken wanneer een aanval écht over is en waar je dat aan kunt zien.

EHBA zorgt voor vertrouwen

Net als de cursisten ben ik wat later thuis vandaag, maar dat is niet erg. Het geeft voldoening om deze kennis over te brengen. Dat het genoegen wederzijds is, blijkt uit de evaluaties: “Fijn om de praktijkvoorbeelden te horen”, “Goed om de videobeelden te bekijken” en “Prettig dat er werd ingegaan op de vragen die we hadden”. EHBA zorgt voor vertrouwen bij schoolmedewerkers, leerlingen met epilepsie en hun ouders. De schoolmedewerkers krijgen meer zelfvertrouwen, de leerlingen voelen zich veiliger en de ouders weten dat ze hun kind met epilepsie met een gerust hart naar school kunnen sturen.

Deze blog is geplaatst met toestemming van De Thermiek en van Anita Geertsema.

Auteur

Christine Kleywegt

Ambulant onderwijskundig begeleider

Soms is het een heel gepuzzel om samen met ouders en school de oorzaak te vinden van de leerproblemen van een kind. Vaak speelt er meer dan alleen de epilepsie. Als het lukt om het onderwijs zo aan te passen dat het kind weer met plezier naar school gaat én vorderingen maakt, dan is er veel bereikt.

Lees ook