Lesgeven over EHBA: Eerste Hulp Bij Aanvallen

Veel (V)SO-scholen in het hele land maken gebruik van ons aanbod om cursussen en lesmodules te geven over leren en epilepsie. EHBA is een vaak gekozen module, omdat deze scholen vaak meerdere leerlingen met epilepsie hebben en graag willen weten hoe men met de aanvallen moet omgaan.

In het donker rijd ik naar huis. Het is eind november en ik heb de lesmodule Eerste Hulp bij Aanvallen gegeven op De Thermiek in Leiden, een school voor leerlingen met lichamelijke en meervoudige beperkingen. Dit keer had ik de les voorbereid met Anita Geertsema, verpleegkundig specialist bij SEIN. Dat was heel plezierig, want zij staat in haar dagelijkse werk heel dicht bij de praktijk van het omgaan met epilepsie. Daarom heeft ze altijd wel nieuwe informatie voor mij: zo wist ik niet dat mensen na een tonisch clonische aanval snurkend ademhalen om meer zuurstof binnen te krijgen. Door de aanval kunnen ze een tijdelijk zuurstoftekort gehad hebben, waarop het lichaam met het snurken adequaat reageert.

Het was fijn om met deze betrokken medewerkers van De Thermiek te bespreken waarmee je op school geconfronteerd kunt worden als er leerlingen zijn met epilepsie. Ik kon laten zien hoe je midazolam neusspray gebruikt. Uitleggen wanneer de stabiele zijligging zinvol is. Bespreken wanneer een aanval écht over is en waar je het aan kunt zien.

Net als de cursisten ben ik wat later thuis vandaag, maar dat is niet erg. Het geeft voldoening om deze kennis over te brengen. En dat het genoegen wederzijds is, blijkt uit de evaluaties: “Fijn om de praktijkvoorbeelden te horen, goed om de videobeelden te bekijken, prettig dat er werd ingegaan op de vragen die we hadden”.

Deze les was goed voor het zelfvertrouwen van de schoolmedewerkers, voor de leerlingen die een aanval kunnen krijgen en voor de ouders die nu weten dat ze hun kind met epilepsie met een gerust hart naar school kunnen sturen.

Deze blog is geplaatst met toestemming van De Thermiek en van Anita Geertsema.

Christine Kleywegt, onderwijskundig begeleider